Příběh
Prvopočátky
U nás doma byly vždy v zásobě nějaké nakvašené dobroty, ať už v létě kvašáky podle babiččina receptu nebo přes zimu kvašené zelí v kameňáku. Jeho příprava byla vždy velká událost, na kterou se scházel na podzim táta s chlapama z města, aby přichystali několik "tun" na zimu. Já se v tomto období vždycky těšil ze školy domů, jak voňavý kameňák otevřu a pořádně nakvašené zelí i se super osvěžující šťávou si taky dám. Tenkrát jsem ještě nerozuměl tomu principu a bral jsem to jako zpestření, ale vždy mě fascinovala ta zvláštní chuť, nějakým způsobem návyková. Pak jsem ale na zelí zanevřel, fascinován především výsledky fermetace u nápojů.
Zpět mě až přivedla vášeň k vaření a celkově poznávání procesů přípravy jídla. Byl to šílený punk bez jakéhokoli odměřování nebo odvažování. Někdy se to dalo jíst a někdy zase ne. Vrtalo mi to hlavou a tak, pro mě typicky, jsem se pustil do samostudia, co vlastně za procesy se při kvašení dějí a jak je usměrňovat směrem, kterým chci. Objevil jsem pravidlo 2% soli, přístupu a nepřístupu vzduchu nebo vliv teploty na rychlost kvašení.
Tímto začalo období, kdy úspěšnost pokusů značně vzrostla. Začal jsem fermentovat uplně všechno co přede mnou neuteklo. Počítám, že od té doby, se můj mikrobiom značným způsobem rozrostl.
FerMato
Epizoda s FerMatem začala někdy na začátku roku 2021, kdy jsem objevil tento skvost v zapadlých končinách internetu. Byl to velmi hrubý recept, u kterého jsem tušil velký potenciál. Začalo tedy období testování poměrů, rychlosti a délky fermentování nebo i úroveň naložení po přidání jablečného octa.
To období bylo velmi radostné. Narodil se nám syn a při jeho zapíjení, jsem dal všem zúčastněným ochutnat, mimo mých ostatních fermentačních pokusů i FerMato a všichni byli unešeni. Později mě někteří prosili, abych jim poslal recept na tuhle "červenou bombu". V ten moment jsem si začal poprvé zahrávat s myšlenkou, že bych mohl zkusit prodat pár lahviček na Slavnostech Rajčat v Břeclavi, odkud pocházím. Po pár týdnech jsem měl jasno a byl jsem rozhodnut to jít testnout.
Věděl jsem tedy, že musím s recepturou zabrat a doladit ji k dokonalosti.
Takhle vypadaly první testovací vzorky pro širší okruh přátel.
Pokud jste již někdy zkoušeli něco zkvasit, patrně jste zjistili, že v určité fázi fermentace dochází k velké produkci oxidu uhličitého. Takže když nemáte kvasnou zátku a nebo dostatečně často neodpouštíte plyn, může dojít k velmi vtipným situacím.
Ano, i takové věci se nám přihodily.
Poté následovaly horlivé přípravy na slavnosti. Nezbytné papírování, první přípravy větší várky 170l FerMata a pokusy o marketingovou propagaci.
Přišel den D, ke kterému to všechno směřovalo.
Nervozitu vystřídalo nadšení a energie, kterou nám předávali spokojení účastnící. Zprvu nesmělost a naprosto neznámý produkt, kdy si většina kolemjdoucích myslela, že prodáváme kečup. Avšak po představení a ochutnání jsme viděli nadšení v očích tolika lidí, že nás to hřálo u srdce, až dojalo. Nejvíc jsme si cenili zákazníků, kteří nevěřícně vyzkoušeli a odešli s tím, že se možná vrátí. Když se jim ta chuť v ústech rozležela, vraceli se a kupovali si až 5 kusu najednou. Tento zážitek nám dodal tolik energie, že nešlo zůstat pouze u slavností jednou za rok.
Atmosféra na Slavnostech byla skvělá. Hlavní maskot celé akce byl taky jasný.
Jak uvádí Třetí Newtonův zákon - po takové akci musela prostě přijít odpovídající reakce. A tak byl založen tento eshop...
Vzniklo FerMato
FERmented toMATO (česky zkvašené rajče).
Omáčka je připravena z českých rajčat z jížní Moravy. Není nijak tepelně upravovaná, pasterizovaná ani filtrovaná. Takže se nemusíte bát pokud vám nelupne víčko.
Tipy na použití:
- Ideální zálivka do salátů, opravdu stačí jenom nakrájet zeleninu a zalít - toť vše
- Umí dochutit vše, čemu chybí trochu řízu, klidně pokapat na vajíčka nebo do tataráku
- Jako základ Bloody Mary, proč ne
Každopádně jsme ještě nezkusili všechny možné kombinace, takže pokud něco takového objevíte tak nám prosím dejte vědět na instagramu @fermatosauce nebo facebooku FerMato.
Užijte si to.